Produkter
Destillerivisitten:
Lær hvordan man lager eplebrennevin - lovlig! Vær med å kontrollere eikefatene, si din mening og bli med å skape historien om norsk eplebrennevin. Destillerivisitten er egnet for bursdager, vennegjenger, firmautflukter, utdrikningslag og vinklubber, og passer best for grupper fra 2 til 15 personer. Destillerivisitten varer en times tid og vel så det, (Fra kr. 150,- pp./min. kr. 1000,-) og det beste er at man kan kjøre hjem etterpå, kun beruset av ekte eplevelser. Send en epost til tor@eple.no, og bli klokere.
Destillat er blankt som vann etter destillasjon. Destillatet tar farge fra fatene avhengig av fattype og lagringstid.
Clarendons BRENNEVIN:
På grunn av reklameforbudet har Eplegårdens alkoholholdige produkter et eget merkenavn: "Clarendon". Produktene selges til skjenkesteder, til klubber via Vinmonopolet, og noe til polets hyller. Foreløpig ligger det meste av Eplegårdens brennevin til lagring på små eikefat. For å lage en "eple-avec" i toppsjiktet kreves mange års lagring. Det eldste brennevinet vårt er fra 2012. Vi tror det vil ta adskillige år før vi har nådd den kvaliteten vi sikter mot. Siden ventetiden er lang, lager vi andre produkter som ikke krever samme lagringstid. Høsten 2015 kom Clarendons epleakevitt. Siden 2018 er vi på lokale pol med både gin (hele året) og akevitt (høsten). Det er mulig å smake ved besøk på Eplegården, vi har ordinær skjenkebevilling. Ta gjerne kontakt for mer informasjon: tor@eple.no.
Clarendons GIN - Tilgjengelig nå på polutsalg i Asker kommune
-
Volum: 0,7 liter
-
% alkohol: 47
-
Opplag: 2022: 422 fl.
-
Pris på polet: Kr. 727,- (2023)
-
Polets utvalg: Tilleggsutvalget.
-
MERK: IKKE mulig å bestille, selges kun fra hyllen på polet. Det er hver enkelt butikksjef som bestemmer om våre produkter skal være i hyllene på polene i Asker. Dette styres som oftest av etterspørsel. Ta kontakt med betjeningen om produketet mangler på ditt lokale Asker-pol.
-
Polets lenke til produktet som viser antall og sted tilgjengelig
Les også omtale her:
https://altomgin.no/hva-passer-til/hva-passer-til-clarendons-gin/
og
https://altomgin.no/gin/er-dette-norges-mest-eksklusive-eplemost-gin/
Clarendon NAVY Gin 59,7 %
Tilgjengelig på Spesialbestilling, kun til polutsalget på Sætre, Asker kommune
-
Volum: 0,7 liter
-
% alkohol: 59,7
-
Opplag: 2023: 99 fl.
-
Pris på polet: Kr. 959,70 (2023)
-
Polets utvalg: Spesialbestilling
-
MERK: Varen kan bestilles ved å laste ned og fylle ut DETTE SKJEMAET (word-dokument) og eposte det til spesialbestilling@vinmonopolet.no. Skjemaet er langt på vei ferdig utfylt, pass på å ikke endre allerede oppgitte verdier. Du får en e-post når varen kan hentes (KUN) på polutsalget på Sætre i Asker kommune.
-
Bestillingen er bindende. Hentefrist er 2 uker etter at varen er ankommet Sætre.
-
Det er også mulig å smake produktet ved å ta seg en tur til Eplegården!
Produksjon og historie
Historien om norsk eplebrennevin er særdeles kort. Det er ikke så rart, siden produksjonsmonopolet for brennevin falt så sent som i 2005. For at det skal passe til norske ganer, lagres brennevinet på eikefat.
Eplegården startet med produksjon av alkoholholdig drikke i 2011, i all hovedsak brennevin basert på eple. Året etter, i mars 2012, ble det første destillatet lagt på eikefat. Fatlagret "Avec"-brennevin skal ligge lenge på eikefatene, mens blank "Snaps"-brennevin og gin er klar noen uker etter destillering.
Eplegården har ingen ambisjoner om å bli store i hyllene til Vinmonopolet. Vi er og blir et lokalt produkt, og stiller inn på en produksjon på mindre enn 1000 flasker per år, hovedsakelig til restauranter og serveringssteder, men også noe til lokalt vinmonopol. Vi serverer også brennevin på Eplegården ved bestilte omvisninger og arrangementer.
Litt mer om produksjonen:
Vi setter ca 5000 liter med eplemost til gjæring hver høst. Det blir til eplesider med en alkoholstyrke på ca 4,5 volumprosent alkohol. Eplegårdens destilleri har en kapasitet på 125 liter eplesider per runde. Det vil si at vi må kjøre ca 40 runder. Dette skjer hovedsakelig i november til januar. Vi kan kjøre 3 runder hver dag. Dermed ender vi opp med ca 200 liter med et destillat som holder ca 80 volumprosent alkohol. Noe av dette blir snaps for mer eller mindre direkte konsum. Vi justerer alkoholstyrken med avkalket vann fra lokal kilde, silt gjennom Storsands morene, og snapsen blir ca 40 volumprosent før den tappes på flaske.
Destillat som skal på eikefat blir egalisert, dvs. blandet med hverandre til et homegent destillat, før det blir fylt på ulike typer fat. Dermed får vi ulike nyanser av det samme destillatet, avhengig av fattype.
Clarendons Epleakevitt -
På polutsalg i Asker kommune.
FÅ IGJEN (Trekanten, Asker)! Neste batch kommer i september 2024. Ikke mulig å bestille.
-
Volum: 0,5 liter
-
% alkohol: 40
-
Opplag: 2018: 130 fl. 2019: 130 fl. 2020: 270 fl. 2021: 299 2022: 363 fl.
-
Pris på polet: Kr. 795,- (2022-23)
-
Polets utvalg: Tilleggsutvalget.
-
MERK: IKKE mulig å bestille, selges kun fra hyllen på polet. Det er hver enkelt butikksjef som bestemmer om våre produkter skal være i hyllene på polene i Asker. Dette styres som oftest av etterspørsel. Ta kontakt med betjeningen om produketet mangler på ditt lokale Asker-pol!
-
Clarendons Epleakevitt er en annerledes akevitt med tydelig epletoner. Likevel er det norsk karve som regjerer på toppen av smaksbildet. Akevitten passer utmerket til ribbe på julaften, eller som en kaffe avec.
-
Polets lenke til produktet som viser antall og sted tilgjengelig
Flaske og etikett
kommer etterhvert :)
Clarendons Eplebrennevin - tappes i 2026?
-
Volum: 0,5 liter
-
% alkohol: 40-42
-
Opplag: Blir bestemt senere, ca 300 fl.
-
Antall tilgjengelig på polet: 0
-
Pris på polet: Ca. kr. 1400,-
-
Polets utvalg: Tilleggsutvalget, kun til pol i Asker kommune
-
Ikk emulig å bestille
Eplebrennevin produseres utelukkende av eple, og har vært lagret på eikefat på Eplegården siden 2012. Målet er å lage Norges beste "eple-avec". Mange spør om smak i forhold til Calvados. Vi har ingen ambisjoner om å kopiere calvados-stilen, men heller satse på norske råvarer, destilleringsteknologi og gode fat. Tiden vil vise hva som blir "den norske smaken".
.
NAVNET PÅ VÅRT BRENNEVIN: Tippoldefar Alfred Clarendon var reder og sjøkaptein med hjemmehavn i Drøbak ved Oslofjorden. I 1902 solgte han skutene og kjøpte Eplegården Storsand Søndre i Hurum, på den andre siden av sundet, der frukt og foredling raskt ble en viktig næring. Over 120 år etter destillerer vi eplesnaps av egne epler i låven som kapteinen bygget.