Våre epler...

Eplet er myteomspunnet som ingen annen frukt, og er med i verdenshistorien fra Adam og Eva, via Wilhelm Tell til suksessrike datamaskinleverandører! For oss på Eplegården er eplet en livsstil, et ikon og (eple)kjernen i vår virksomhet gjennom 5 generasjoner. Eplet faller som kjent ikke langt fra stammen.

  

  

En eplehistorie...

   

Vi har mange sorter epler, og mange favoritter, men  skal vi nevne ett spesielt, så må det bli Ribston Pippin. Ribston skinner ikke, det lokker ikke, det er den stygge andungen. Men for oss på Eplegården er Ribston som gull. Det modnes sakte, og henger på treet til langt ut i oktober, og vi legger det til lagring. Under skallet utvikles et aromaregister ulikt alle andre eplesorter. I midten av november tar vi Ribston frem for salg, og lager også et begrenset antall flasker med Ribston-eplemost. 

Ribstons historie begynte på Ribston Hall i Yorkshire i England, etter at godseieren i 1708 hadde plantet 3 frø som han hentet i Rouen i Frankrike. To av frøene ble det ingenting av, men det siste slo rot, og vokste til et tre som ble stående til 1928! Fra dette modertreet ble Ribston en fantastisk suksess i hele England, og kom til Norge som kommersiell eplesort for ca 150 år siden. Ribston mistet sin plass kommersielt da Aroma og andre sorter utkonkurrerte Ribston på utseende og størrelse. 

Men på Eplegården har Ribston fått sin renessanse med 250 nyplantede trær. Når du tar en bit av et Ribston, smaker du genet av ett eneste frø som ble plantet for mer enn 300 år siden. Og for de spesielt interesserte: Ribston Pippin har 3 ganger gjennomsnittet av C-vitaminer for epler!

  

Lag din egen Eplegløgg...

  

1 liter eplemost med fruktkjøtt, gjerne av Aroma eller Gravenstein. Varm opp til 80 grader, og tilsett 2 cm vaniljestang, en passe stor hel kanel (5cm...), 10 nellikspiker og et laurbærblad. La krydderet trekke i 30 minutter, og server med rosiner og mandler. En sukkerskål kan også settes frem, men burde ikke være nødvendig. Veplekomme!

Eplegården har ca 2500 epletrær fordelt på følgende sorter, listet noenlunde etter modningstid:

  

Transparent Blanch - Mange kaller det glasseplet.

Qvinte - Pikant og tydelig innledning på sesongen.

Sävstadholm - Gammel traver for kjennere!

Katinka - Mild og klar!

Discovery - Populært "butikkeple", ikke uten grunn!

Asfari - Smaker honning!

Nanna - Spennende og saftig!

Katja - En aldri så liten overraskelse!

Summerred - Allerede en klassiker, høsteplet nr. 1! 

Zari - Nykommer med spennende smak

Åkerø Hassel - Uovertruffen farge og utpreget aroma!

Åkerø - Klassiker for kjennere, det er ikke høst uten Åkerø!

Prins - Vestlandets favoritt på Østlandet!

Gammel Gravenstein - Må ha det, bare må ha det!

Aroma - Norges største kommersielle sort, bærer sitt navn med rette!

Aroma Ylvisåker (Økologisk) - En rød variasjon til fruktfatet! 

Tohoku - Japansk nykommer!

Fillippa - Smaken av bestemors hage!

Kronprins - Rødere, vakrere, villere!

Karin Schneider (Økologisk) - Juleeplet!

Ribston Pippin- Alle eplers stygge andunge. Den ultimate eplevelse!

Elstar - Nyplanting med HØYT potensial! Vintereple!

Boggie - Elstarkloning med super smak

Rubinstep - Holder LENGE, med sprø og frisk smak hele veien

To play, press and hold the enter key. To stop, release the enter key.

press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom